Çağrı Merkezi Metrikleri - Bölüm 1

-PERFORMANS ÖLÇÜM UYGULAMALARI-
KALİTE VE VERİMLİLİĞİ MAKSİMİZE ETME YÖNTEMLERİ

Bu yazıda çağrı merkezi için en kritik operasyonel hizmet, servis performansı, verimlik ve kalite yönetimi için sürdürülebilir metriklerin belirlenmesi, ortak çağrı merkezi dilinin kullanımı ve geliştirilmesi anlatılmıştır.





BÖLÜM 1: ÇAĞRI MERKEZİ TEMELLERİ

Çağrı Merkezi Fonksiyonları
Temelde 4 adet çağrı merkezi fonksiyonu bulunmaktadır. Performans ve Kalite ölçütleri ele alacağız.

İş Gücü Yönetimi
Çalışanları erkin bir şekilde yönetmek ve programlayın. İş Gücü Yönetimi, her çalışanın becerilerini ve tercihlerini ölçer ve destekler, ustalık ve uzmanlıklarını, iş hedefleriniz ve müşteri ihtiyaçları ile paralel hale getirir ve ardından optimize edilmiş vardiya planları üretir. Aşırı işe alımı azaltarak, fazla mesaileri en aza indirir, izin zamanlarını tanımlar.

Kalite Yönetimi
Kalite Değerlendirme Çağrı merkezinizde yapılan müşteri görüşmelerini değerlendirmenize ve bu görüşmeler üzerinde analizler yapmanıza olanak sağlamaktadır.
Kalite Değerlendirme sistemiyle çağrı merkezindeki görüşmeleri, yapılan veri girişlerini, müşteri temsilcilerinin masaüstü aktivitelerini takip edebilirsiniz.  Kalite yönetimi başlıca metrikleri içerisinde müşteri anketleri, call monitoring,  coaching, performans değerlendirmesidir.

Teknoloji Yönetimi
Çağrı Merkezi teknoloji ile doludur. Müşteriler sorunlarının çözümleri için sizi aradıklarında birçok teknoloji çözümün içerisinde yer alır. Her teknoloji bu nedenle etkin bir şekilde yönetilmelidir. Süreklilik için zamanlanmış bakımlar, daha iyi bir yönetim için kullanılan uygulamaların geliştirmeleri ve temel telekomünikasyon fonksiyonlarının sürekliliği gerekmektedir.

İletişim ve Raporlama
Operasyon işletiminin temelinde bilgilendirme ve bilgi yatmaktadır. Müşteriler ve İş birimleri arasında etkin bir iletişim ve iş akışı olmalıdır. Bireysel, takım ve şirket için performansı için oluşturulan raporlar her gün üretilmeli ve iş birimleri ile paylaşılmalıdır. Raporlar mevcut durum ve gelecek için alınacak kararlarda önemli bir rol almaktadır.






BÖLÜM 2: PERFORMANS ÖLÇÜMÜ

Çağrı merkezi operasyon verimliliğini arttırmak için birçok farklı performans ölçümü mevcuttur. Bu ölçümlerin bazıları genel performans, çalışan performansıdır. Bu ölçümlerin amacı ise çağrı merkezinin kendi hedef ve amaçlarını karşılayıp karşılamadığını, tüm personel hedeflerine ulaşıp ulaşmadığını görmektir.
KPI (key performance indicator) genellikle hizmet, kalite ve verimlilik olarak kategorize edilir. Bu kategoriler aynı zamanda takım ve bireysel performansları ölçümlemek içinde kullanılırlar.

Performans Ölçüm Stratejisi
Her çağrı merkezinin performans ölçüm ve yönetim stratejisi olmalıdır. Eski bir deyişle “Eğer ölçemezsen, yönetemezsin.”
·         Bir bütün olarak çağrı merkezi operasyonunu inceleyin.
·         Tüm personelin performansını inceleyin.
·         Sorunların temelini araştırın
·         Kaynakları en verimli şekilde kullanın
·         Stratejik plan ve hedefleri destekleyin.
Takım ve bireysel performans hedeflerini belirlerken bu hedeflerin organizasyonun misyon, vizyon ve hedeflerine bağlı olmasına sağlayın.

Ölçüm Uygulamaları
Otomatik Çağrı Dağıtıcı (ACD) . Çağrı merkezinin çekirdek noktasıdır. Gelen çağrıları belirlenen kurallar çerçevesinde müşteri temsilcilerine aktarır. Bekleme süresi, arama adetleri, ortalama cevap verme süresi gibi her türlü bilgiyi yakalar ve saklar.
Interactive Voice Response (IVR). Bilgi sistemlerine uzaktan telefonla erişerek, DTMF tuşlar ya da sesle yönlendirerek bilgi alışverişinde bulunulmasını sağlayan bir interaktif sesli yanıt sistemidir. IVR sistemleri, müşterilerin ya da şirket elemanlarının telefon kullanarak çok çeşitli bilgilere erişimine ve bilgi sistemleri üzerinde ilsem yapmalarına olanak tanır.
Yukarıda belirttiğim uygulamalar sizlerin iş gücü yönetimini, kalite, bireysel performansı ve çağrı performansını ölçebilecek raporlar üretmektedir.
  
Hizmet Ölçümü
Vermiş olduğunuz hizmeti ölçmekte bir çok kriter mevcuttur. Genellikle bu kriterler çağrı merkezi genel performansını gösterir. Genel performansın içerisinde ki kriterlerin bazıları aynı zamanda bireysel ve takım performansını ölçmek için kullanılır.

Ölçüm Kriterleri
Çağrı Merkezi
Takım
Bireysel
Erişebilirlik



Tıkanıklık
Çalışma Saatleri
Abondons
Hizmet Durumu
X
X
X
X


Hizmet Hızı



Service Level (SL)
Ortalama Cevaplama Hızı (ASA)
En uzun Kuyrukta Bekleme Süresi
X
X
X
X
X
X
X
X
X
                                                                                                                                            
Tıkanıklık
Bu durumda çağrı merkezine erişmek mümkün değildir, tıkanıklık sizlere çağrı merkezine erişim yüzdesini verir. Bu gibi durumlar günün hangi saatinde yoğunluk yaşadığınız ve bu saatlerde yetersiz sayıda personel, hat sayısı gibi bilgileri sizlere verir.    

Devam edecek….


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder