FTE Nedir? TSE Nedir ?


Çağrı merkezlerinde yoğunlukla kullanılan bu yöntem bize maliyet analizi konusunda daha gerçekçi değerler sunacaktır.
Tam süreli eşdeğer (TSE) (Full-time equivalent), bir kurumda veya bir projede bir katılımcının kayıtlarını/işgücü maliyetlerini ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Gerçek çalışma saatlerinin kullanılarak, kişi sayısının belirlenmesinde faydalı olan bir yoldur. 





Örneğin iki kişilik bir ekipte, bir çalışan 8 saat diğer çalışan da 2 saat çalışıyor olsun ve haftalık çalışma saati de 8 saat olsun. Buna göre kişi sayısı 2 olmasına rağmen tam süreli eşdeğer çalışan sayısı; [(1*8) + (1*2)] / 8 = 1,25'dir. Bu hesaplama mantığında, gerçek çalışma saatlerine mutlaka ek mesai saatleri de dahil edilir. Sonuçta, bu metrik, gerçek çalışılan süreye göre yapılan iş gücü maliyetlerinin daha şeffaf olmasını sağlamakla birlikte doğru gider analizi yapmanızı sağlar.
Örnek vermek gerekirse söz gelimi bir projenizde 40 kişi çalıştırıyorsunuz, ama bu müşteri temsilcilerinin işletmeye fazla mesai veya gece vardiyası primi gibi nedenlerle %25 fazladan maliyeti var. Bu durumda sizin müşteri temsilcisi maliyetiniz "Tam süreli eşdeğer" (TSE)-(FTE) türünden 50 kişi eder.
Karakteristik olarak, farklı ölçeklerde bulunan kurumun türü ve kapsam raporuna (personel maliyeti, verimlilik) bağlı, bu sayı derecelendirme için kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder